GÜMÜŞSU, KUŞBURNU ALIMLARINA BAŞLADI

GÜMÜŞSU, KUŞBURNU ALIMLARINA BAŞLADI

Gümüşhane'nin tarım ve sanayi sektöründe önemli bir yere sahip ve adını taşıyan festivaller ile de son yıllarda popülerliği artan kuşburnu, bölgenin ekonomik gelişimine katkıda bulunmaya devam ederken Gümüşsu Fabrikası ile de üreticilere katkı sağlıyor.

Gümüşhane merkeze bağlı Tekke Beldesinde bulunan Gümüşhane Belediyesinin şirketi olan Gümüşhane Şehircilik ve Sosyal Hizmetler A.Ş. (GÜMSAŞ) Gümüşsu Fabrikası kuşburnu alımına başladı.

Gümüşsu Fabrikası, bu sene Gümüşhane merkez ve köylerden gelen kuşburnu meyvelerini satın alarak, yaş kuşburnu için kilogram başına 20 TL, kurutulmuş kuşburnu için ise 40 TL ödeyecek.

Türkiye'de 27 kuşburnu türünden 17'sinin doğal olarak yetiştiği Gümüşhane'de, merkezde dahil olmak üzere 315 köyünden bu yılki alım rekoltesi yaklaşık 600 ton olarak belirlendiği öğrenildi.

Dağlık alanda yetişmesi ve dikenli yapısı nedeniyle toplaması güç olan kuşburnu, günlük 30 ton üretim kapasitesine sahip Gümüşsu Fabrikasında buluştuğunda fabrikanın üretim kapasitesinin saatte 12 bin, ayda ise 2 milyon şişe olacağı ifade ediliyor.

Gümüşsu Fabrikası'nın varlık sebebinin Gümüşhane dağlarında yetişen kuşburnu olduğunu belirten Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, Gümüşhane'de yetişen kuşburnu meyvesinin özellikli olduğunu vurguladı.

“Gümüşhane dağlarındaki kuşburnunun yarısını almaya talibiz”

Gümüşhane'nin kuşburnu üretimindeki başarısının arkasında, bölgenin coğrafi özellikleri bulunduğunu ifade eden Belediye Başkanı Başer “En kaliteli kuşburnu hem aroma hem de verimlilik açısından Gümüşhane'de yetişmektedir. Yüksek rakım, temiz toprak yapısı ve bol güneş ışığı, kuşburnunun C vitamini ve fenolik madde içeriğini artırıyor. Ürünlerimiz, lezzetiyle öne çıkacak ve Gümüşsu markası aranan bir marka haline gelecek. Şirketimiz sayesinde rekabet gücümüzü artıracağız ve Gümüşsu, dünyanın dört bir yanındaki raflarda aranan bir ürün olacak. En kısa zamanda büyük marketlerde herkes bu ürünü tadacak. Hem kalite hem de miktar bakımından son yılların en iyi dönemindeyiz. Gümüşhane'nin her köyünden ve ilçesinden vatandaşlarımız ürün getiriyor. Bu yıl hedefimiz, Gümüşhane dağlarındaki kuşburnunun yarısını almak” dedi.

“Çevre illerden büyük talep var ancak önceliğimiz Gümüşhane”

Çevre illerden de kuşburnu meyvesi getirmek için çok sayıda talep aldıklarını ancak öncelikli olarak Gümüşhane’de yetişen ürünleri almak istediklerini kaydeden Başkan Başer, “Gümüşhane dağlarında bir tane kuşburnu kalmaksızın hepsini satın almayı taahhüt ediyoruz. Vatandaşlarımız, Gümüşhane gibi sanayisi olmayan ve milli geliri düşük bir şehirde kuşburnunu dağda bırakmasın. Limitsiz şekilde hepsini alacağız, asla ‘alınır mı, alınmaz mı’ diye düşünmesinler. Gümüşhane genelindeki yaklaşık 1200 ton potansiyeli olan kuşburnudan en az yarısını almak istiyoruz. Ödemeleri ürünü geldiği anda peşin, belirli bir miktardan fazla ve sürekli getirenlerin ödemelerini haftalık olarak yapmayı planlıyoruz. Hedefimiz en az 600 ton kuşburnu almak. Gümüşhane dağlarında 17 çeşit kuşburnu bulunuyor ve her bir cinsin bölgenin güneşini ve mikro iklimini aldığı için aroması ve verimliliğinin farklı. Kuşburnu vücudun vitamin ihtiyacını karşılamak açısından önemli bir meyve. Bir sağlıkçı olarak ifade edebilirim ki; Kuşburnu, güneşi bünyesinde absorbe edip insan vücuduna veren tek meyvedir. Tam bir C vitamini deposudur, soğuk algınlığı, grip ve mide ağrılarının ilacıdır. Bir avuç kuşburnunda bir kasa portakal kadar C vitamini bulunur ve bu, vücudun tüm C vitamini ihtiyacını karşılar.” dedi.